Ortopedski ulošci

Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo - jedna od najčešćih komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti.

Kod oboljelih od dijabetesa česta je pojačana osjetljivost na promjene koje se javljaju na tijelu zbog neuropatija (oštećenja živaca). Nažalost se te promjene na stopalima ponekad primijete tek kad postanu vrlo ozbiljne. 

Poremećaj lučenja znoja i masnoća štetno djeluju na kožu, naročito pri hodanju. To uzrokuje pucanje kože i nastajanje rana. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju liječenje i zacjeljivanje tih rana što dovodi do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj bakterijskih infekcija vezivnoga tkiva, mišića i kostiju. U najgorim slučajevima to rezultira gangrenom. Takve teške posljedice moguće je spriječiti jedino iznimno kvalitetnom njegom i prikladnom obućom.

Obuća za dijabetičare mora biti meka, široka i udobna. Radi poremećaja osjeta, dijabetičari često ne osjete žuljanje i nabore unutar obuće, a to dodatno stvara rizik od razvijanja rana i infekcija. 

Ortopedski ulošci za dijabetičko stopalo posebno su izrađeni od mekog materijala kako bi prevenirali nastanak komplikacija i pružili stopalu sigurnost i udobnost. U slučaju već nastalih rana i ozljeda, potrebano je odmah posjetiti svog liječnika.

Fizikalna terapija ili drugi oblik redovite fizičke aktivnosti također je neophodan za dijabetičare. Da bi se održao pravilan metabolizam u jetri i mišićima, tijelo se mora gibati svakodnevno. Redovitom terapijom, tjelovježbom, plivanjem i sl. održava se normalna izmjena i potrošnja tvari, te se smanjuje rizik od višestrukih promjena na zglobovima koje mogu biti bolne i ograničavajuće (dijabetičke artropatije).

« Povratak

« »