Ortopedski ulošci

Petni trn

Petni trn

Ne! Petin trn se neće "zdrobiti" ili "speglati" jakim trčanjem po petama!

Petin trn ili latinski Calcer Calcanei još je jedan od veoma čestih bolnih sindroma stopala. U sportu je čest kod trkača i maratonaca, ali zapravo se redovito javlja kod opće populacije. Petin trn nastaje kalcificiranjem hvatišta ahilove tetive ili plantarne aponeuroze. Logično, kalcificirani trn u peti boli i vrlo je neugodan pri svakom koraku. 

Zašto se uopće stvara? 

Kalcificiranje spoja tetive i kosti je zapravo obrambeni mehanizam tijela. Kako se preopterečena struktura ne bi ozljedila radi konstantnog napora na istom mjestu, organizam "odlučuje" nadograditi slabiji materijal čvršćim. Na mjestu hvatišta stvara kalcifikat koji je čvrst, ali i tvrd i ne elastičan. Iz tog razloga je važno prvenstveno ukloniti razloge stvaranja kalcifikata, kako bi se kalcifikat uspješno mogao tretirati. U protivnom, on će se stvarati i dalje.

Terapija petnog trna je uspješna i obavezno se odvija u više segmenata. Nužno je u startu smanjiti pritisak i iritaciju na peti kod hodanja. To se postiže uz pomoć silikonskih umetaka za petu ili ortopedskih uložaka koji imaju poseban umetak na mjestu pete. Zatim je važno započeti sa manualnom terapijom plantarne aponeuroze, odnosno ahilove tetive i mišićja potkoljenice. Uz manualne tretmane, izvode se koncentrične i ekscentrične vježbe, te vježbe istezanja (ovisno o mjestu kalcifikata). U većini slučajeva, terapija je uspješna ali samo ako je disciplinirana i kontinuirana. Postoje i dodatne aparaturne tehnike koje potpomažu i ubrzavaju proces izlječenja poput HILT terapije ili terapije Akustičnim valom, ali one ne mogu biti zamjena za nužan manualni i kinezioterapijski dio, već samo nadopuna. 

Ukoliko imate bolove u peti koji su često pojačani ujutro kod prvih koraka, obratite nam se s povjerenjem i na vrijeme zaštitite svoju petu od iritacije. U našem asortimanu možete pronaći ortopedske uloške koji se izrađuju po mjeri sa mekanim umetkom za petu, silikonske umetke za petu i umetke za cijela stopala.

 

 

« Povratak

Pošaljite nam upit

« »