Tjedna kolumna

Glavobolja i Migrena

Glavobolja i Migrena
Objavljeno: 16.09.2015 u 11:08

Glavobolja i Migrena

Glavobolja je konstantna ili povremena bol  koja se manifestira u glavi i vratu. To je najčešća bol koju susrećemo u svakodnevnom životu.

Postoje razni uzroci nastanka glavobolje, a ponekad se točan uzrok ne može otkriti. Jedan od najčešćih uzroka današnjice  je napetost vratne i ramene muskulature kao posljedica lošeg držanja. Na bazi lubanje postoji skupina tzv. suboccipitalnih mišića (zatiljnih) čija napetost izaziva glavobolju kod mnogih ljudi. Napeti mišići pritišću na prva tri vratna kralješka i ograničavaju kretnje između njih. Napetost u suboccipitalnim mišićima može stvoriti pritisak na živce koji izlaze iz vratne kralješnice i baze lubanje.  Uzrok također mogu biti oštećenja i dislokacije malih zglobova na vratnoj kralješnici.

Položaji koji dovode do tenzije vratnih mišića i mišića ramenog obruča jesu:

  •  dugotrajna protrakcija (položaj glave prema naprijed, u odnosu na ramena)
  •  kifotičan položaj torakalne kralježnice (pogrbljenost u prsnom dijelu) najčešće zbog dugog sjedenja
  •  položaj ramena prema gore najčešće zbog stresa, poslovne ili privatne prirode
  • česta upotreba jedne ruke u odnosu na drugu (upotreba miša, tipkovnice, telefona..)
  • spavanje u hladnoj prostoriji ili u nepravilnom položaju glave i vrata

Bol stvara veliki pritisak u bilo kojem području glave. Može se javiti samo jednom ili povremeno, ali može boljeti i konstantno.

Ako su simptomi intenzivniji,  sa pridruženom mučninom, povraćanjem, osjećajem nepodnošenja svijetla i buke tada govorimo o migreni.  Migrena je rjeđa od „obične glavobolje“. Napetost i bol se najprije javljaju na jednoj strani vrata, prenose se na zatiljak i šire u područje uha, sljepoočnice i oka. Ponekad su zahvaćene obje polovice glave,a simptomi se razlikuju od osobe do osobe.  Bol je pulsirajuća, često se javlja kod žena i može biti genetski predisponirana. Osoba se probudi umorna ili ima problema sa spavanjem. Uz migrene su česte promjene raspoloženja, depresije bez razloga, osjetljivost na mirise. Pretjerana i neprimjerena fizička aktivnost može pojačati bol. Loše prehrambene navike mogu također znatno pojačati simptome.

Cilj je liječiti simptom glavobolje odmah. Većina ljudi poseže za medikamentoznom terapijom koja pomaže kratkoročno i ne rješava stvarni uzrok glavobolje. Treba spriječiti napetost koja uzrokuje glavobolju:

  • prilagoditi radna pomagala tijelu, kako bi tijelo bilo u najboljem mogućem položaju
  • staviti jastuk za spavanje u pravilan položaj ili ga promijeniti, da se mišići mogu kvalitetno odmoriti
  • treba promijeniti položaj za čitanje i paziti pri radu u dugotrajno sjedećem položaju

Glavobolje uspješno možemo sanirati manualnim tehnikama poput mobilizacije zglobova, akupresurnih pritisaka na napeta i bolna područja uz bazu lubanje i sljepoočnice.  Tehnike relaksacije, vratne trakcije, istezanja područja glave i vrata, te jačanje pripadajuće muskulature dodatne su mjere u liječenju glavobolja i migrena. Na taj način se opuštaju napeti mišići i tetive, te se potiče zdrava cirkulacija. Dugoročno možemo pomoći  jačanjem mišića ramenog obruča i vrata ciljanim statičkim i stabilizacijskim vježbama uz nadzor. Potrebno je uložiti mnogo truda za dugoročan rezultat -najčešće do 2-3 mjeseca , po 3-5 puta tjedno.  Kao brzo i efikasno dodatno rasterećenje koristi se aplikacija KinesioTape elastičnih traka na područje ramena i vrata za potporu i dodatnu cirkulaciju.

Liječenju migrena se često pridodaju hladni oblozi na leđima ili području intenzivne boli, te medikamenti . Dodatno može pomoći mirovanje u zamračenoj prostoriji u ležećem ili drugom rasterećujućem položaju, bez prisutstva buke. 

« Povratak

« »